Connect with us

Exclusiv

„La structurile de suport din M.A.I. se face o spalare avansata pe creier, in stil nord corean” – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

Distins cu titlul de “Politsitul anului” in 2011, chiar inainte de a trece in magistratura, Cosmin Pantea a uitat cum e sa fii politest, de cum a ajuns magistrate. Acum isi bate joc de oamenii legii, tinundu-I cu orele pe corridor, primindu-i numai cu programare, umilindu-i, hartuindu-i, ba chiar pedepsindu-i cu dosare penale pe cei incomozi. Cu o singura exceptie: inspectorul principal Mihaela Pupea, pentru care este in stare de orice si e prezent la orice ora…

Iata ce dezvaluie Laura Gal de la BIHOREANUL:

Noile informaţii arată că prim-procurorul îşi foloseşte de mult timp funcţia pentru a-şi satisface orgoliile personale şi pe cele ale protejatei sale. Femeia voia funcţie de conducere şi l-a „intoxicat” cu informaţii false despre colegii ei, în baza cărora magistratul le-a făcut dosare penale şi a stârnit un uriaş scandal în sistemul judiciar, ce dăinuie de ani de zile.

Mai mult, pentru a „secretiza” vizitele poliţistei, procurorul a intrat în conflict şi cu fostul şef al jandarmilor din Beiuş. Deranjat că acesta le cerea subalternilor să consemneze vizitele lungi şi dese ale amicei sale, Pantea a mers până acolo încât a obţinut de la conducerea Jandarmeriei Bihor să-i interzică ofiţerului incomod accesul în clădirea Parchetului, deşi răspundea de paza ei…

Noaptea, ca hoţii

În urmă cu două săptămâni, BIHOREANUL a dezvăluit situaţia total anormală de la Parchetul Beiuş, unde prim-procurorul Cosmin Pantea şi o poliţistă, inspectoarea principală Mihaela Pupea, petreceau regulat ore în şir singuri în sediul instituţiei, serile şi nopţile, fără justificare şi fără ca vizitele acesteia să fie consemnate, conform normelor, în registre.

Femeia a fost filmată repetat părăsind sediul Parchetului la ore târzii, iar când a fost prinsă „în flagrant” de o echipă a ziarului (VIDEO jos), şi ea, şi ceilalţi „actori” au intrat în silenzio stampa. Sau au încercat să acopere, prin tertipuri şi minciuni, situaţia…

Dacă Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor a confirmat că ofiţereasa era în concediu şi nu se afla cu treburi în instituţia condusă de Pantea, şefii magistratului nu au reuşit nici până azi să-i explice comportamentul nepotrivit, pretinzând că informaţiile ar fi date…  cu caracter personal.

Iar jandarmii, complicii escapadelor nocturne pe care le-au „acoperit” la cererea lui Pantea, au dat şi ei explicaţii penibile: dacă şeful Parchetului i-a dat „liber” poliţistei la orice oră din zi şi din noapte, cine erau ei s-o noteze în registre?! Asta în ciuda regulamentelor şi deşi ştiau toţi că Pupea era singura cu tratament privilegiat…

Paznic cu interdicţii

Investigaţiile BIHOREANULUI au continuat şi dincolo de ceea ce s-a văzut în reportaj, noile descoperiri arătând o situaţie deosebit de gravă, extinsă la nivelul instituţiilor din sistemul judiciar local. Informaţiile şi mărturiile strânse în „cazul Pantea” demască atitudini dictatoriale, jocuri murdare de culise, abuzuri şi răzbunări pornite din interese personale, iar peste toate acestea o largă complicitate a responsabililor, care ascund stările de fapt negative.

BIHOREANUL a aflat că, din pricina întâlnirilor clandestine cu poliţista, de notorietate în plan local, Pantea a intrat în conflict cu fostul comandant al Detaşamentului de jandarmi din Beiuş, lt.col. (r) Mihai Smeu (foto), care a avut „îndrăzneala” să verifice Registrul de intrări în incinta Parchetului, constatând că Pupea nu era trecută în acte, deşi venea des, atât în timpul programului, cât şi după, când cei doi se închideau în birou.

„Prim-procurorul Pantea le-a cerut să nu o consemneze. Jandarmul avea obligaţia să-l anunţe de sosirea oricărei persoane. Îl sunau şi le spunea să n-o mai treacă”, confirmă ofiţerul. Ca atare, Smeu le-a cerut subordonaţilor să-i noteze vizitele, conform regulilor. Urmarea? „În vara anului 2021, prim-procurorul Pantea a solicitat în scris conducerii Inspectoratului să-mi interzică accesul în incinta clădirii Parchetului, iar pe 21 septembrie 2021 am primit respectiva dispoziţie, în scris, de la superiorii mei”, spune Smeu. De atunci a trebuit să se treacă de fiecare dată în Registrul de control, când venea la punctul de acces.

Dosar după dosar

Măsura, instituită de comandantul IJJ Bihor, col. Ioan Bogdan, la solicitarea expresă a lui Pantea, este aberantă. Prin însăşi natura funcţiei, Smeu avea obligaţia să-şi verifice subordonaţii care păzeau sediul, inclusiv prin inspecţii inopinate. În plus, într-o încăpere din sediul Parchetului se păstrează armamentul, muniţia şi tehnicile de intervenţie, biroul de comandă al Detaşamentului de Jandarmi se află în curtea unităţii, iar documentele către IJJ Bihor erau transmise prin fax din secretariatul Parchetului. „Eu am prins 4 prim-procurori în funcţie. Cu excepţia dlui Pantea, nici unul nu mi-a interzis accesul în clădire. Practic, m-a împiedicat să-mi desfăşor activitatea”, spune fostul comandant al Jandarmeriei Beiuş.

Nebunia nu s-a oprit aici. Indiscreţia i-a adus lui Smeu şi trei dosare penale deschise la Parchetul Militar Cluj, în urma unor reclamaţii pornite tot de prim-procuror, pe motive care mai de care mai puerile. În 2021, de pildă, ofiţerul a fost cercetat pentru că şi-a chemat patru subalterni să-l ajute la cositul ierbii în grădină, iar în 2022 pentru că ar fi strigat la un muncitor care făcea gălăgie cu o bormaşină în biroul învecinat. Ambele dosare au fost clasate, dar în februarie 2023 s-a trezit cu încă unul, în care i se reproşa că ar fi lovit un subofiţer – cu care, de fapt, Smeu susţine că a avut doar o hârjoneală fără urmări -, acuză pentru care încă e cercetat ca suspect.

N-a mai rezistat 

Fostul jandarm spune că, în toate cazurile, şeful Parchetului Beiuş s-a implicat direct – prin presiuni exercitate asupra jandarmilor, pe capul cărora l-ar fi chemat de la Oradea inclusiv pe şeful IJJ Bihor, ca să-i determine să-l acuze pe Smeu, dar şi asupra muncitorului cu bormaşina, căruia s-a oferit personal să îi redacteze plângerea către Pachetul Militar.

Cert e că în mai 2023, ca urmare a presiunilor lui Pantea, Smeu a decis să se pensioneze. „Aveam în subordine peste 60 de subofiţeri, iar aceste hărţuieli mi-au ştirbit autoritatea în faţa subordonaţilor. Mi-a fost clar că dorea să mă înlăture din funcţia de comandant, din răzbunIoan Bogdanare”, spune ofiţerul, încă marcat.

Chestionat de BIHOREANUL, colonelul Ioan Bogdan (foto) a „dansat” între explicaţii, mergând – pe măsură ce ziarul îl confrunta cu noi informaţii – de la a nega existenţa oricărei probleme la Parchetul Beiuş până la a pretinde că sunt „manipulări” ale ex-comandantului din Beiuş. Şeful IJJ Bihor nici măcar nu recunoaşte că Smeu ar fi primit interdicţie de intrare în sediul Parchetului. „Nu i-am dat nicio dispoziţie care să-i împiedice activitatea”, zice Bogdan, întorcând-o că documentul cu pricina ar fi fost o simplă adresă „în care i-am reamintit dlui Smeu obligaţiile lui, faptul că are acces în spaţiile de lucru destinate jandarmilor”.

Poliţişti în vizor

O situaţie şi mai gravă a fost generată de felul abuziv în care prim-procurorul Beiuşului îi tratează pe poliţiştii cu care lucrează şi împreună cu care, teoretic, ar trebui să combată fenomenul infracţional din zonă. În realitate, însă, Pantea a intrat în conflict şi cu şeful Poliţiei municipiului, comisarul Traian Sabău, cu care pur şi simplu refuză să poarte un dialog, încă de la instalarea în funcţie acum 3 ani, dar şi cu numeroşi poliţişti. Unii au ajuns în anchete disciplinare, iar trei chiar şi cercetaţi penal, tot la sesizarea magistratului.

Cei dispuşi să vorbească au descris BIHOREANULUI atitudinea dictatorială a prim-procurorului, care îi ţinea cu orele pe coridoarele Parchetului, catalogându-i nepricepuţi sau „o ruşine pentru uniformă”, fiind de multe ori alimentat cu informaţii false chiar de colega lor Pupea. De ce aceeaşi Pupea? Pentru că Pantea voia neapărat să-şi impună favorita într-o funcţie de conducere. Iar toţi cei care au avut ceva de spus împotrivă au păţit-o…

Femeia a vrut întâi postul de adjunct al şefului Poliţiei Beiuş, vacant după ce comisarul Sabău a preluat conducerea instituţiei. Numai că, până la organizarea unui concurs, conducerea IPJ Bihor i-a delegat în funcţie pe comisarul Octavian Perţea, apoi pe inspectorul Dana Diugan. Cei doi au ajuns în scurt timp în vizorul lui Pantea, care a încercat să-i îndepărteze, prin diverse metode.

Diugan s-a ales şi ea cu dosar penal, pe un motiv halucinant: după o percheziţie la o bandă de hoţi din colonia de romi a Vaşcăului, unde aceasta fusese împreună cu protejata procurorului, dintre bunurile consemnate ca fiind ridicate lipseau două… pături! Pupea a arătat cu degetul spre colega ei, iar Pantea a şi băgat-o în anchetă, pentru ca în final să se descopere că nu are nicio vină: păturile cu pricina fuseseră, de fapt, uitate în casa hoţilor.

Alţii la rând

Anul trecut, funcţia de adjunct al şefului Poliţiei Beiuş a fost câştigată de inspectorul principal Andrei Dehelean, după un concurs la care Mihaela Pupea nu s-a mai prezentat. Femeia luase deja în vizor şefia Poliţiei Vaşcău, unde se putea „înşuruba” fără bătai de cap, cu o simplă împuternicire.

Postul respectiv s-a eliberat, ca prin minune, prin pensionarea comisarului Flavius Ienciu, tot cu „ajutorul” prim-procurorului din Beiuş. Cu informaţiile primite de la amica poliţistă, Pantea i-a făcut dosar penal singurului lucrător de la Compartimentul investigaţii criminale din Vaşcău, agentul şef principal Gheorghe Cuc, astfel lăsându-l pe Ienciu cu toate lucrările acestuia în braţe. De teamă că o va păţi şi el, odată ce va fi la cheremul lui Pantea, Ienciu a ales să plece.

Dar care a fost „vina” lui Cuc? Poliţistul a fost acuzat de favorizarea făptuitorului, pentru că ar fi întârziat punerea în executare a unor mandate de arestare emise pe numele unor hoţi, dar şi dosarul lui a fost clasat, stabilindu-se că fapta nu există! „Doamna Pupea a ajuns să-l caute în Arestul Poliţiei pe unul dintre hoţi, să-i ceară să facă declaraţii acuzatoare la adresa mea. Decât să mai am tangenţe cu astfel de oameni, am preferat să-mi cer şi eu transferul”, a povestit BIHOREANULUI agentul, „refugiat” din calea lui Pantea la punctul de control al Poliţiei Ştei.


FAC ŞI DESFAC. Prim-procurorul Parchetului Beiuş, Cosmin Pantea (medalion), şi inspectoarea principală Mihaela Pupea (foto) au transformat sediul instituţiei, teoretic în slujba legii, în casă de rendez-vous. Și visau să controleze, împreună, și Poliția…

Tras la indigo este şi cazul comisarului Dorin Vesa, şeful Secţiei 10 Poliţie Rurală Ştei, faţă de care Pantea s-a sesizat din oficiu pentru compromiterea intereselor justiţiei, tot în urma intrigilor lui Pupea, care nu l-ar fi avut pe Vesa la inimă. Concret, într-un caz reclamat iniţial ca viol, dar care s-a transformat într-un dosar de proxenetism, şi în care a acţionat ca la carte, Vesa a ajuns suspectat pentru că un poliţist, niciodată identificat, le-ar fi arătat celor doi reţinuţi plângerea reclamantei. Ce s-a ales cu dosarul deschis ofiţerului? Nimic. După ce a fost preluat de Parchetul Bihor, a fost clasat, constatând-se că fapta nu există!

Fără şcoală

Deşi i s-a „netezit” calea spre şefie, primind inclusiv aprobarea conducerii IPJ Bihor pentru împuternicire, Mihaela Pupea tot nu a primit postul de la Vaşcău. Cu ocazia verificării dosarului de personal, s-a constatat că nu absolvise studii de masterat, condiţie obligatorie.

Însă nici femeia şi nici protectorul ei nu au vrut să accepte situaţia. În consecinţă, Serviciul de Resurse Umane al Poliţiei a mai făcut două cereri în scris, una la Ministerul Educaţiei şi cealaltă la universitatea privată pe care Pupea o absolvise, pentru a afla dacă îndeplineşte condiţiile pentru şefie doar cu creditele acumulate până la examenul de licenţă, ambele răspunsuri fiind negative.

Astfel de verificări nu s-au mai făcut pentru niciun alt angajat al Poliţiei Bihor, a relatat una dintre sursele BIHOREANULUI, convinsă că demersurile s-au făcut la presiunile prim-procurorului. Înainte de a intra în magistratură, acesta a fost şef al Biroului Control Intern din IPJ Bihor, iar apoi adjunct al chestorului Alin Haniş (foto), actualul şef al Poliţiei judeţene, pe când acesta conducea Poliţia Oradea, deci avea „pile” la care să apeleze. „Nici vorbă”, spune chestorul Haniş, care susţine că nici procurorul şi nici vreo altă persoană nu a intervenit pentru a forţa promovarea poliţistei.

Scandal în „mediere”

Acţiunile şicanatoare ale cuplului Pantea-Pupea la adresa poliţiştilor care nu le erau în graţii au continuat. Oamenii legii, în special cei cu funcţii de conducere, se trezeau cu cauzele restituite, una după alta, chiar şi pentru erori mărunte, în timp ce alţii, obedienţi procurorului, primeau spre cercetare dosare facile, repartizate direct de acesta. Procedura este nefirească, repartizările intrând în sarcina şefului structurii de poliţie la care este trimis dosarul spre soluţionare. Nemulţumiţi, unii poliţişti au ajuns să-şi ceară transferul pe posturi din care nu mai aveau tangenţă nici cu Pupea, nici cu amicul ei de la şefia Parchetului.

Într-un final, atitudinea duşmănoasă a prim-procurorului a fost reclamată de poliţişti superiorilor de la Oradea, care au propus o şedinţă de „mediere”. La întâlnire au participat – pe lângă Pantea – întreaga conducere a Poliţiei Beiuş şi a subunităţilor arondate, fostul procuror general al Parchetului Curţii de Apel, Sebastian Vălean, acum procuror general adjunct al României, fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, Gheorghe Vidican, şi şeful Poliţiei Bihor, chestorul Haniş. 

„Eu am ridicat problema situaţiei conflictuale dintre prim-procurorul Pantea şi Poliţia Beiuş în şedinţele de lucru de la Poliţia Bihor. Nu e normal, de pildă, să chemi 10 colegi, să-i pui să stea ore în şir, dar să primeşti 5. Oamenii aceştia, plătiţi de Statul Român, pierd timpul aşteptând în zadar în holul Parchetului”, spune şeful Poliţiei Beiuş, Traian Sabău (foto).

Să vină Inspecţia!

La „mediere”, în spatele uşilor închise, lui Pantea şi lui Sabău li s-a cerut să cadă la pace şi să găsească împreună o soluţie de colaborare între instituţiile pe care le conduc. Dar, deşi şeful Poliţiei Beiuş s-a conformat, încercând să stabilească o întâlnire cu prim-procurorul, acesta l-a refuzat. Ca atare, vrajba şi uneltirile au continuat. La fel şi întâlnirile clandestine din sediul Parchetului, ajungându-se, după izgonirea incomodului şef al jandarmilor, ca poliţista să circule fără oprelişti, până în miez de noapte prin instituţia condusă de protectorul ei. Asta până când au fost daţi în vileag de BIHOREANUL

Acum, când li se cer explicaţii, poliţista Mihaela Pupea tace, procurorul Cosmin Pantea la fel, şefii Poliţiei, ai Jandarmeriei şi ai Parchetelor dau toţi din colţ în colţ şi se încurcă în explicaţii, ori se dau loviţi de amnezie, deşi ştiau prea bine ce se întâmplă la Beiuş. Victimele pomenite mai sus, dar şi altele, rămase anonime, sunt însă dispuse, acum, când scandalul a devenit public, să se pună la dispoziţia Inspecţiei Judiciare şi a unei anchete penale obiective. Asta pentru că exercitarea cu rea-credinţă a funcţiei de către un magistrat şi atitudinea nedemnă faţă de colegi ori reprezentanţii altor instituţii constituie abateri disciplinare. Dar, la Beiuş, lucurile au şi iz penal, cel puţin conform „Codului Penal de la Oradea”…


MINCIUNI
Şi, totuşi, reguli există!

În cursul investigaţiilor jurnalistice, BIHOREANUL a cerut IJJ Bihor să lămurească regulile de intrare în Parchetul Beiuş şi motivul pentru care vizitele poliţistei Mihaela Pupea la prim-procurorul Cosmin Pantea nu erau consemnate în Registrul de acces. Răspunsul a fost evaziv, cum că „regulile de acces şi circulaţie în obiectiv sunt elaborate de către beneficiarul de pază, în cazul de faţă de prim-procurorul Parchetului Beiuş”, dar şi neadevărat.

În realitate, arată surse din sistemul judiciar, regulile sunt aceleaşi pentru toate parchetele, stabilite într-un protocol încheiat de Ministerul Public cu Jandarmeria, în baza căruia se întocmeşte aşa numitul „Plan de securitate” pentru fiecare sediu. Cel care aprobă accesul persoanelor în unităţi este într-adevăr prim-procurorul sau, în lipsa lui, înlocuitorul acestuia, dar toate dispoziţiile legale impun obligaţia jandarmilor de a nota în registrul de acces toate persoanele care intră, indiferent de oră, funcţie ori repetitivitate. „Acest lucru este foarte important în cazul unor incidente de securitate. Dacă dispar acte sau izbucneşte un incendiu, se pot identifica potenţialii autori”, explică sursele BIHOREANULUI.

Prin urmare, orice dispoziţie contrară dată de prim-procuror încalcă normele legale şi îi obligă, practic, pe jandarmi, să comită abateri disciplinare, în condiţiile în care, la rândul lor, aceştia au de respectat o serie de ordine scrise. „Practic, prim-procurorul poate decide doar cine intră sau nu intră în parchet, nu cine este trecut şi cine nu în registrul de acces”, clarifică sursa.

Facebook Comments

Exclusiv

Îngrijorări legate de vânătoarea de vrăjitoare împotriva sindicatelor – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

De

Un caz incredibil a ieșit la iveala în cadrul IPJ Prahova, unde mai mulți polițiști semnalează existența unei breșe de securitate care pune în discuție competența managerului interimar al instituției, comisarul Ginel Preda. Această problemă se aliniază altor controversate aspecte privind modul în care este condusă instituția, așa cum a fost relevat în articolul nostru precedent, „Mobilizarea ireală sub comanda lui Ginel Preda/MOBEX PH-DB-24”, publicat pe 4 septembrie 2024.

În timpul mobilizării, rezerviștii din județul Prahova, care au fost convocați pentru activități de pregătire, au fost întâmpinați de o mobilizare percepută ca o risipă de resurse sub conducerea lui Preda. Acesta a achiziționat recent un nou sistem informatic de monitorizare la intrările și ieșirile instituției, care, în loc să îmbunătățească securitatea, a dus la probleme suplimentare. Polițiștii din subordinea sa semnalează că întâmpină dificultăți cu accesul neautorizat al persoanelor civile în birouri, datorită nefuncționalității noului sistem de securitate.

Această situație alarmantă ridică întrebări serioase privind eficiența managementului lui Ginel Preda, având în vedere importanța protecției instituției, unde se gestionează informații sensibile.

Se pare că măsurile de securitate implementate sunt insuficiente, punând în pericol atât personalul, cât și confidențialitatea datelor gestionate de IPJ Prahova.

Breșă de securitate în instituția IPJ Prahova: managementul lui Ginel Preda sub semnul întrebării

După ce ziarul nostru, Incisiv de Prahova, a dezvăluit o altă problemă legată de managementul interimarului Ginel Preda în fiascul de la IJP Prahova, intitulat „mobilizarea ireală sub comanda lui Ginel Preda/MOBEX PH-DB-24”, publicat pe 4 septembrie 2024, acum apar și aceste breșe grave de securitate la nivelul instituției.

În prezent, IPJ Prahova, sub conducerea lui Ginel Preda, a achiziționat un sistem informatic de monitorizare electronică la intrarea și ieșirea din instituție, înlocuind un sistem funcțional care nu permitea accesul „nici păsării cerului”, acesta funcționând pe baza de cartele valabile.

Deși utilizarea noilor sisteme electronice ar trebui să crească gradul de asigurare a măsurilor de protecție a instituției, aceste sisteme s-au dovedit a fi nefuncționale. Cu toate că IPJ Prahova a implementat un sistem modern, polițiștii din subordinea lui Ginel Preda se plâng că, de ceva timp, se confruntă cu situații în care sunt surprinși în birouri de persoane civile care nu au acces autorizat în aceste încăperi. Polițistul de la Punct Control nu poate gestiona afluxul de persoane și nu reușește să monitorizeze cu exactitate cine se poate strecura prin aceste porți nefuncționale, care sunt rezultatul înlocuirii unui sistem viabil ce prevenea accesul neautorizat în instituție.

Aceste breșe de securitate ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea de management a lui Ginel Preda, având în vedere că protecția instituției ar trebui să fie o prioritate. Asigurarea unei securități corespunzătoare este esențială, mai ales în contextul activităților desfășurate în cadrul IPJ, unde se manipulează și se investighează informații sensibile.

Ultimele evoluții sugerează că instituția se află într-o situație fragilă și că măsurile de securitate implementate sunt insuficiente pentru a proteja atât personalul, cât și informațiile confidențiale gestionate de IPJ Prahova.

Gestionarea ineficientă a lui Ginel Preda: breșe de securitate și controverse în IPJ Prahova

Cu ocazia descoperirilor referitoare la managementul dezastruos al „rezistului” Ginel Preda, șef interimar la conducerea IPJ Prahova, atragem atenția asupra câtorva aspecte interesante.

Primul aspect de menționat este optimismul acestui „rezist” care a fost împuternicit la conducerea unității pentru protejarea grupărilor de criminalitate economică și financiară organizată (aici) , (aici) , (aici) , etc, precum și pentru tergiversarea dosarelor în lucru (aici), astfel încât faptele infractorilor să se prescrie (aici). De asemenea, se consideră că susține polițiști corupți din subordinea sa care îl sprijină în aceste demersuri (aici), etc .

Să nu mai menționăm întâlnirile desfășurate „sub acoperire” în parcări, cu membrii sau autoproclamati membri ai grupării de criminalitate economico-financiară, întâlniri cu șantajiști din mass-media, menite să protejeze anumite dosare și infractori din grupare, sau pentru a întocmi dosare împotriva celor care îi „deranjează” sau dezvăluie afacerile lor ilegale.

În acest context, precizările sale față de colaboratori și subordonați privind speranța sa de a se pensiona la 54 -56 de ani ni se par nerealiste și utopice.

Având în vedere cele menționate (scheletele penale din dulapurile „rezistului”) și creditele false obținute cu ajutorul unor interpuși pe numele unor ofițeri de poliție subordonați (aici), care nu știau că au contractat astfel de credite, apreciem că șansele sale de pensionare la 56 de ani sunt exagerate.

Speranța „rezistului” comisar Ginel Preda de a se pensiona la 54 -56 de ani ni se pare nerealistă și utopică, având în vedere că răspunderea penală în cele din urmă poate să apară. Aceasta va fi mult mai severă dacă este prins în funcție și mai blândă dacă este pensionar. După ultimele evoluții, s-ar putea ca, în cazul în care va răspunde penal pentru bagajul de probleme și infracțiuni din trecut, să rămână și fără pensie.

Un alt aspect interesant este că Ginel Preda a confirmat parțial informațiile pe care le deținem, în calitate de ziar de investigații, Incisiv de Prahova.

Acesta a menționat că la conducerea IPJ Prahova va sosi un nou șef interimar, cel puțin pe perioada alegerilor parlamentare și prezidențiale, pentru ca gruparea de crimă organizată protejată de Ginel Preda să nu își poată „baga coada” și acestea să se desfășoare conform legii.

Dacă ne concentrăm asupra culiselor justiției din județul Prahova, un nume cheie este Ginel Preda, actualul împuternicit la comanda IPJ Prahova. Preda este cunoscut pentru protejarea grupărilor de criminalitate economică și financiară organizată. Comisarul șef Ginel Preda a fost numit în funcția de adjunct al IPJ Prahova pe 24 august 2017, printr-o dispoziție a inspectorului general al Poliției Române. Înainte de această numire, a fost șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Prahova, coordonând mai multe dosare importante.

Reamintim că investigațiile noastre jurnalistice au scos la iveală un aspect îngrijorător: un șef de inspectorat al Poliției Române își permitea să distribuie pe pagina sa de socializare materiale de susținere a mișcării „Hashtag rezist”. Astfel, pe 14 martie 2019, prin adresa nr. 0299, ziarul Incisiv de Prahova a sesizat conducerea Ministerului Afacerilor Interne, atrăgând atenția asupra acțiunilor lui Ginel Preda, care la acea vreme era adjunct al comandantului Poliției Prahova, astfel blocând numirea sa de către ministrul Carmen Dan în funcția de șef al IPJ Prahova. Acum, cu sprijinul politic și al grupărilor de criminalitate economică pe care le protejează, a reușit să ajungă la conducerea IPJ Prahova, ca împuternicit.

Atât atunci, cât și acum, Ginel Preda se bucură de susținerea unor formațiuni politice acuzate de interese obscure în județul Prahova. Vom revenir cu noi informații.

În concluzie, Ginel Preda, actualul șef interimar al IPJ Prahova, rămâne o figură controversată, acuzată de corupție și incapacitate managerială. Activitățile sale din trecut și sprijinul politic obținut sugerează o situație complexă și fragilă în care instituția se află.

Vom continua să urmărim acest caz și să oferim noi informații. (Cristina T.).

Facebook Comments
Citeste in continuare

Exclusiv

Poliția a indisponibilizat peste 59 de tone de substanțe periculoase în cadrul Planului ,,DEȘEURI 2024”

Publicat

pe

De

În perioada 25 iulie – 25 august 2024, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu sprijinul reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu, au indisponibilizat peste 59 de tone și 6.000 de litri de substanțe periculoase și nepericuloase, precum și aproximativ 70.000 de tone și peste 400.000 de litri de deșeuri periculoase și nepericuloase, în cadrul Planului ,,DEȘEURI 2024”.

Între 25 iulie și 27 septembrie 2024, polițiștii acționează în baza acestui plan, inițiat de Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Poliției Române, care are ca scop prevenirea și combaterea infracționalității în domeniu, prin verificarea stării de legalitate a operațiunilor cu deșeuri și substanțe periculoase.

În cadrul acțiunilor desfășurate, au avut loc 375 de verificări, dintre care 95 realizate de efectivele Poliției Române, iar rezultatele au inclus 172 de fapte de natură penală și aplicarea a 206 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 1.469.240 de lei.

Exemple de acțiuni relevante includ:

  1. La 13 august, polițiștii din Tulcea au descoperit o societate comercială care desfășura activități ilegale de dezmembrare a autovehiculelor, rezultând în indisponibilizarea a 60.000 de kilograme de deșeuri contaminante.
  2. La 22 august, polițiștii din Mehedinți au constatat depozitarea ilegală de piese auto impregnate cu substanțe periculoase, ridicând aproximativ 60.000 de kilograme de deșeuri periculoase.

Activitățile de control vor continua, asigurându-se respectarea legislației privind protecția mediului și gestionarea deșeurilor.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Exclusiv

STERILECO sub inchizitoriu – amendă de 300.000 lei și dosar penal pentru management iresponsabil – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

De

Criza apelor din Slănic Prahova a atins cote alarmante, fostul lider al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, denunțând un „dezastru pentru natură și comunitate” cauzat de deversările de apă infiltrată dintr-o mină de sare abandonată. Autoritățile competente, în special Prefectul și conducerea Salrom, sunt acuzate că au tratat această situație cu o gravă neglijență, autorizând evacuarea unor cantități de apă sărată fără a impune măsuri de tratament prealabile.

Într-o postare pe Facebook, Berceanu a avertizat asupra impactului devastator al deversării apei sărate asupra ecosistemului și comunităților din aval. El subliniază că deversarea directă fără tratamente adecvate nu doar că afectează fauna acvatică, ci și resursele de apă potabilă. Berceanu a propus utilizarea unei instalații mobile de osmoză inversă, pe care ISU ar fi trebuit să o aibă la dispoziție, subliniind că evaluarea efectelor negative asupra mediului a fost complet insuficientă.

De asemenea, Salrom a recunoscut problema apelor infiltrate, menționând că, deși sunt utilizate pompe pentru evacuarea apei, pârâul Slănic are o salinitate naturală care complică gestionarea impactului ecologic. Criticile nu se limitează doar la gestionarea incidentului actual, ci se extind și asupra controverselor anterioare legate de managementul Salrom, inclusiv cheltuieli dubioase și legături cu oficialii de rang înalt.

Berceanu a prezentat dovezi vizuale ale gravității situației, inclusiv imagini cu pești morți în zona Vărbilău, subliniind importanța transparenței în gestionarea resurselor de mediu. „Cazul din Slănic Prahova este un adevărat dezastru, dar autoritățile continuă să ignore gravitatea problemei, ca în vremurile lui Ceaușescu,” a declarat el.

”Cazul din Slănic Prahova este azi un dezastru pentru natură şi comunitate, dar un fleac pentru autorităţi, ca pe vremea lui Ceauşescu. În realitate, deversarea apei scoasă din salină, sub forma de saramu,ră, direct în râu, fără nicio tratare prealabilă, reprezintă un dezastru atât pentru natură cât şi pentru cei care folosesc apa, în aval”, a scris Octavian Berceanu.

El a susţinut că în acest caz ar fi trebuit folosită o instalaţie mobilă de osmoză inversă ”pe care ISU ar fi trebuit s-o aibă în dotare pentru evenimentele nefericite de poluare”, fostul şef al Gărzii de Mediu subliniind că o astfel de instalaţie ar fi putut fi utilizată fie de stat, fie de o firmă privată, iar serviciul imputat poluatorului (aici).

În prezent, toți peștii din pârâu sunt otrăviți și au dispărut complet, subliniind astfel amploarea dezastrului ecologic care afectează grav atât ecosistemul local, cât și sănătatea comunității.

Cu toate acestea, autoritățile nu au răspuns suficient la acuzațiile grave și la situația ecologică deteriorată, iar comunitatea se întreabă ce măsuri proactive vor fi adoptate pentru prevenirea unor astfel de crize în viitor. De acum înainte, este esențial ca responsabilitatea și acțiunile instituțiilor de mediu să fie revizuite pentru a proteja sănătatea publică și integritatea mediului înconjurător. (Cristina T.).

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri noi din Oradea

Turism10 ore inainte

Hotel O3zone, Băile Tușnad: Un Hotel de relaxare și sănătate în inima naturii

Situat în inima stațiunii Băile Tușnad, Hotel O3zone reprezintă un punct de atracție atât pentru cei în căutarea unui loc...

Exclusiv20 de ore inainte

Îngrijorări legate de vânătoarea de vrăjitoare împotriva sindicatelor – Ziarul Incisiv de Prahova

Un caz incredibil a ieșit la iveala în cadrul IPJ Prahova, unde mai mulți polițiști semnalează existența unei breșe de...

Uncategorized3 zile inainte

Beneficiile Inteligenței Artificiale în Transformarea Managementului Muncii

Work Evolution Summit 2024: Instrumente și practici pentru a lucra eficient în fiecare echipă    București, 11 septembrie 2024: Life...

Uncategorized3 zile inainte

Soluții Complete pentru Dezvoltarea Afacerilor: Magazine Online și Promovare

Succesul unei afaceri nu depinde doar de prezența fizică, ci și de impactul său online. Fie că este vorba despre...

Eveniment4 zile inainte

Quickmobile.ro aduce ambele versiuni ale iPhone 16: WORLD și EU – Precomenzi disponibile acum cu 3 ani de garanție inclusă!

Quickmobile.ro își consolidează poziția de lider pe piața dispozitivelor tech premium din România prin aducerea în exclusivitate a noii serii...

Uncategorized4 zile inainte

BenQ lansează monitoarele din seria MA Partenerul perfect pentru utilizatorii de MacBook

București, România – Septembrie 2024 – BenQ, brand inovator la nivel global în tehnologia display-urilor și dispozitive de lifestyle digital, anunță...

Uncategorized4 zile inainte

MigraineActionDay2024 – Ziua Internațională de Conștientizare a Migrenei

Ziua Internațională de Conștientizare a Migrenei este celebrată anual la nivel european pe data de 12 septembrie! Este o oportunitate de...

Uncategorized4 zile inainte

realme dezvăluie calea către neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon, subliniind conceptul de design „3R+1D”

București, România – 11 septembrie – realme, brandul de smartphone-uri cu cea mai rapidă creștere la nivel global, a anunțat...

Eveniment5 zile inainte

Navitel: Lansarea noilor transmitatoare FM de ultimă generație

Navitel, lider global în furnizarea de soluții inovatoare pentru navigație și tehnologii pentru mașini, anunță cu entuziasm lansarea unei noi...

Uncategorized5 zile inainte

TCL a prezentat la IFA 2024 flasghip-ul seriei X11, primul televizor TCL QD-Mini LED cu sunet Bang & Olufsen

București, 11 septembrie 2024 – TCL redefinește experiența premium home theater, prezentând cel mai recent model de televizor QD-Mini LED TV...

Uncategorized5 zile inainte

Adams Vision anunță completarea gamei de suplimente pentru sportivi Adams Supplements

București, 10 septembrie 2024 – Compania românească Adams Vision, producătorul brandurilor Adams Supplements și Zanna, anunță gama completă de suplimente pentru...

Uncategorized5 zile inainte

Noua carte a lui Yuval Noah Harari, una dintre cele mai așteptate lansări ale anului, disponibilă în România pe Voxa, chiar în ziua lansării globale, pe 10 septembrie

,,Nexus: O scurtă istorie a rețelelor informaționale, din epoca de piatră până la IA” va fi lansată în aceeași zi,...

Afaceri5 zile inainte

AllmaDesign: Servicii de Web Design pentru Creare Site Prezentare, Magazin Online și Optimizare SEO

În era digitală de astăzi, prezența online a unei afaceri nu este doar un avantaj competitiv, ci o necesitate absolută....

Uncategorized5 zile inainte

Creare Website de Prezentare Profesional – Soluția Perfectă pentru Afacerea Ta

Un website de prezentare bine realizat este esențial pentru orice afacere care dorește să atragă noi clienți și să își...

Uncategorized5 zile inainte

HONOR câștigă 39 de premii media la IFA 2024

Ultimele inovații arată angajamentul HONOR față de tehnologia centrată pe nevoile utilizatorului HONOR și-a confirmat poziția de lider tehnologic cu...

Uncategorized6 zile inainte

TCL a dezvăluit la IFA 2024 primul televizor NXTFRAME cu Audio by Bang & Olufsen

TCL redefinește conceptul de home entertaiment odată cu lansarea primului său televizor NXTFRAME la IFA 2024. Acesta este mai mult...

Știrile Săptămânii